Over ons

Winkelgebied Maliekwartier

Het winkelgebied Maliekwartier bestaat uit 2 prachtige straten; de Nachtegaalstraat en de Burgemeester Reigerstraat, met de Maliebaan centraal in het midden. Deze 2 straten vormen de verbinding tussen Utrecht Oost en het centrum van de stad en is het leukste winkelgebied van Utrecht. Beide straten hebben naast fijne winkels voor de dagelijkse boodschappen een aantal unieke winkels die je nergens anders vindt!

Hier vind je alles!

De Nachtegaalstraat en de Burgemeester Reigerstraat vormen al geruime tijd het gezelligsteĀ  winkelgebied van Utrecht. Je vindt hier alles: van de dagelijkse benodigdheden tot delicatessen en bijzondere of trendy items. Alle denkbare speciaalzaken zijn hier vertegenwoordigd. De sfeer in het gebied wordt bepaald door de Maliebaan met zijn linden, de statige panden, het Spoorwegmuseum, de Stadsschouwburg en de zelfstandige ondernemers die de klanten nog bij naam kennen en dagelijks het stoepje vegen. Of je nou iets voor je interieur zoekt of iets voor in de keuken, kadootjes, spelletjes, iets lekkers te eten, een fiets of kleding en schoenen, in het Maliekwartier vind je het!

Geschiedenis

In het Utrecht van weleer verbond de Nachtegaalsteeg de Maliebaan met het Lucas Bolwerk, waar men met een schuitje kon overvaren richting de binnenstad. In de loop der jaren ontwikkelde deze Nachtegaalsteeg zich tot een prachtige straat; de Nachtegaalstraat. In 1870 werd de Oosterspoorlijn aangelegd. Aan deze lijn lag het oude station Maliebaan waarin tegenwoordig het Spoorwegmuseum (onderdeel Museumkwartier) is gevestigd. De baanstegen aan de oostzijde van de Maliebaan hebben geen functie meer. De derde baansteeg werd echter doorgetrokken over de spoorlijn en groeide uit tot de Burgemeester Reigerstraat. Rond de eeuwwisseling waren er al veel winkeliers gevestigd in beide straten.